Geschiedenis en toekomst van Scouting Kantankye
De geschiedenis van Scouting Nederland gaat meer dan honderd jaar terug.
Onze vereniging gaat al 88 jaren terug in de tijd maar zoals je hier verderop zal lezen wordt pas vanaf 1999 Kantankye als nieuwe groepsnaam in gebruik genomen.
Dus nu de hamvraag, waar komt de naam Kantankye eigenlijk vandaan?
Kantankye betekent letterlijk ‘de man met de grote hoed’.
De oprichter van scouting, kolonel Lord Baden- Powell, wordt tijdens een jamboree in 1936 begroet door een aantal scouts uit Ashanti, het huidige Ghana met de naam ‘Kantankye’. Dit omdat Lord Baden-Powell 40 jaar eerder door hun land had gereisd met een grote hoed met brede rand om zich te beschermen tegen de zon. Later werd deze hoed overgenomen in het uniform van de scouts.
Deze ‘grote hoed’ is het symbool van de overkoepeling van de vier groepen waaruit de huidige Kantankye groep is ontstaan.
In het stripboek Kuifje 33 uit 1954 wordt het verhaal van Kantankye, ofwel Baden Powell mooi uitgebeeld. Een eerste druk uit die tijd behoort tot ons groepsarchief.
De naam scouting Kantankye komt voort uit de fusie tussen een viertal scoutingsgroepen; de Kimball O’Hara groep, de Guy de Larigaudie groep, de Margaritagroep en de Japanese Scouting Amsterdam (JSA). De oudste, Kimball O’Hara, bestaat in oktober 2021 88 jaar.
De besturen van de drie afzonderlijke scoutinggroepen besluiten vanaf 1996 hun krachten te bundelen en samen te werken. De stap naar één organisatie met een nieuwe naam, is in 1999 een feit en wordt Kantankye als nieuwe groepsnaam in gebruik genomen.. De namen van de 3 scouting gebouwen die we tot de dag van vandaag nog gebruiken herinneren ons aan de groepen van toen, de Kimball, de Guy en de Margarita.
Een korte terugblik:
In oktober 1933 gaat de zogenaamde Kimball O’Hara groep van start. Het is van origine een ‘open’ jongensgroep en staat sinds haar oprichting open voor alle levensbeschouwingen en milieus.
In september 1961 wordt de De Guy de Larigaudie groep opgericht. Een van oorsprong katholieke jongensgroep. Voor beide groepen geldt dat sinds de jaren ‘80 er ook meisjes welkom zijn. Aangezien beide groepen, De Kimball O’Hara en Guy de Larigaudie, naast elkaar op het terrein zitten, besluiten ze vanaf 1994 te gaan samen werken.
De katholieke meisjestak, deMargaritagroep, wordt vlak na de oorlog, in 1946, opgericht.
Vanaf 1996 is er een samenwerkingsverband tussen de Kimball O’Hara/Guy de Larigaudie en de Margarita. De speltakken van de Margarita draaien in een apart gebouw.
Ook een Japanse scoutinggroep richt zich op, echter een paar jaar later, in 1994, maken zij ook officieel deel uit van Scouting Kantankye. De Japanse Scouts Amsterdam (JSA) maken gebruik van het gebouw ‘de Kimball O’Hara’. Zij draaien een eigen programma en hebben als voertaal Japans en Engels.
De huidige Kantankye is een actieve scoutinggroep met ongeveer 100 leden (telling begin 2020), binnen Amstelveen, waarbij ieder kind tot zijn recht komt. Iedere week staan er enthousiaste vrijwilligers klaar om met de kinderen een prachtig avontuur te beleven, passend bij de leeftijd. Daarbij staat het kind centraal.
‘Scouting Kantankye is leren door doen’, waarbij een veilige speelomgeving van groot belang is.
Kom eens kijken, je bent van harte welkom.
We hopen dat je via onze website een juiste indruk krijgt waar Kantankye voor staat en gaat!